Släktnamnet Heilborn

På Judiska Biblioteket i Stockholm finns en diger bok med titeln ”A dictionary of German- Jewish surnames”. Författaren är bosatt i Berlin och heter Lars Menk. Boken är tryckt i slutet av 1990-talet.

Den har listat troligen nästan alla namn och namnvarianter, hur de kan ha uppstått och ofta var de ursprungliga namnbärarna bott.

Allmänt kan sägas att under medeltiden var egentliga (ärvda) familjenamn ytterst sällsynta i alla grupper av samhället. När det gäller judiska släkter dök släktnamn upp redan under 1500-talet, i varje fall i större städer och i högre klasser. Många av dessa namn har sitt ursprung i stads- och ortsnamn.

På landet och i mindre orter förekom knappast släktnamn alls. Här gällde patronymikon, alltså faderns förnamn plus son. Av administrativa skäl infördes i de olika tyska staterna lagar om att judar måste ha speciella släktnamn, vilka skulle gå i arv. I Schlesien kom denna lag redan 1791, i andra tyska stater i allmänhet under 1800-talets första årtionden.

Namnet Heilborn liksom varianter av typ Heilbron, Heilbronner, Heilbrunner o.s.v. härleds enligt Menk samtliga från staden Heilbronn i Baden – Würtemberg.

Något om staden Heilbronn
Heilbronn är beläget mellan Heidelberg och Stuttgart vid den segelbara floden Neckar. Stadsrättigheter 1281, men var handelsplats långt tidigare. Enligt legenden fanns en helig källa (Quelle) på platsen, därav namnet. ”Bronn” är ett högtidligt ord för ”brunn” eller ”källa”.

Redan i tidig medeltid skall judar ha varit verksamma i Heilbronn och betytt en hel del för stadens utveckling. De fördrevs dock år 1476.
En svensk anknytning är Heilbronnförbundet från 1633. Det var ett förbund av protestantiska sydtyska stater tillkommet på Axel Oxenstiernas initiativ.

1944 förstördes de gamla stadsdelarna av brittiskt bombflyg. Återuppbyggnaden kom tidigt i gång efter kriget. Många gamla byggnader restaurerades och bebyggelsen i övrigt anpassades till traditionerna, vilket jag själv kunde konstatera när jag var i Heilbronn för affärsförhandlingar i början av 60-talet.
(En kontrast till hur Nedre Norrmalm, liksom många andra historiska stadskärnor i Sverige, brutalt revs efter beslut av historielösa och kulturfientliga politiker).

Idag bor runt 120000 människor i Heilbronn. Trakten är bl.a. känd för produktion av röda viner.

Hur gammalt är vårt släktnamn?
Enligt vad vi tror är stamfadern född 1776 i staden Rosenberg (numera polska Susz) i dåvarande Schlesien. Något faktiskt belägg för detta känner jag inte till, men bedömer ändå trovärdigheten som hög. I slutet av 1700-talet hörde Schlesien till Preussen. Trots flitigt googlande har jag inte hittat några historiska uppgifter om Rosenberg.

Som nämnts infördes legala krav på att judar måste anta släktnamn kring år 1800 i flera tyska stater. Vid denna tid var Henrik redan vuxen och vistades sannolikt i Hamburg.
Att han skulle ha antagit namnet ”Heilborn” som en följd av de just tillkomna lagarna bedömer jag vara osannolikt. Vi vet visserligen ingenting om Henriks föräldrar eller uppväxtmiljö. Däremot vet vi att han hade en god bildning, var språkkunnig och hade vänner i flera europeiska länder. Ett indicium är vidare att Henrik i en förteckning från 1807 över judar i Stockholm anges vara ”informator”.
Förmodligen hade Henriks familj en sådan samhällsställning att de kunde ge sonen en god utbildning.

Menk hävdar alltså att alla släkter med namn, som liknar ”Heilbronn” också i någon tidigare generation haft anknytning till just denna stad. Nu är jag förstås inne på spekulationer när jag hävdar att Henriks förfäder åtminstone i några led kan ha burit vårt nuvarande släktnamn. Det finns belägg för att ”Heilborn” förekommit redan på 1500-talet i Frankfurt am Main, men de flesta släktnamn med ortsanknytning uppträdde först under 1600-talet.

Hur vanligt är vårt släktnamn?
”Heilborn” är inte speciellt vanligt. I Sverige finns det så vitt jag vet två andra släkter med detta namn. I Brasilien och USA förekommer namnet. Menk har i sin bok redovisat antalet telefonabonnenter i Tyskland 1998 med resp. efternamn. 68 hette ”Heilborn”. Förmodligen har många av dessa ingen eller som i vårt fall tämligen avlägsen anknytning till det judiska.

Andra släktnamn
Henriks svärföräldrar hette Benjamin (som betyder ”lyckans son”). Enligt Menk ett nordtyskt släktnamn, som förekommer främst i Hamburg med omnejd. Det stämmer ju bra i detta fall. Andra släktingar hette ”Magnus”. Detta namn förekommer främst i Nord-Tyskland,

Etymologi
”Born” är ett poetiskt ord för ”brunn” eller ”källa”. ”Heil” betyder bl.a. frälsning, salighet, lycka, välgång och hälsa. Vårt namn skulle kunna betyda ”hälsobrunn” eller något liknande. Om Menk har rätt i att det finns en ursprungliig anknytning till staden Heilbronn blir tolkningen snarast ”helgad källa”.

2009-11-26
Bengt Heilborn